Det blir vad du gör det till – livet alltså

Oavsett vad som händer i Ditt liv har Du ett val.  Oavsett situation eller relation.  Du har alltid ett val.  Du kan alltid välja hur Du ska förhålla Dig till det hela.  Du kan välja att se det negativa, analysera, dramatisera eller älta.  Du kan välja att beskylla Dig själv eller andra.  Du kan välja att tycka ditt liv är jobbigt och att det är synd om Dig. ELLER så kan Du välja att fokusera på något annat.  Du kan välja att acceptera,  dra lärdomar  och gå vidare. Du kan välja att byta fokus och lägga energi på annat, något du mår bra av.  Och Ditt val kommer få stor betydelse för hur Du ser på Ditt liv och hur Du mår. 

Studier har visat att hur vi förhåller oss till livets ups and downs (som precis ALLA har i livet,  ingen kommer undan) har avgörande betydelse för vårt välmående.  Bland annat kan två personer ha fundamentalt olika uppfattning om en och samma inträffade situation,  vilket påverkar deras agerande,  men framförallt deras nivå av lycka.  Om man vill vara lycklig verkar det därför som att det är viktigt att förhålla sig till livet på ”rätt” sätt.

Lättare sagt än gjort kanske en del säger. Men det är lättare än vi (vill) tro. Vårt tankemönster & livinställning är något vi lärt oss.  Lärt oss och övat på. Hjärnan är lat.  Genom att tänka samma tanke/på samma sätt kan hjärnan använda samma upparbetade neuronkopplingar hela tiden,  samma motorväg.  Men hjärnan är inte statisk.  Den kan lära på nytt.  Den kan jobba upp nya motorvägar.  Den behöver bara lite hjälp på traven. Du måste aktivt hjälpa den att hitta de nya tankebanorna, stigen som ska bli till en motorväg.  Och sen måste du öva.  För det du övar på blir du bra på.  Och det gäller i högsta grad dina tankar.

Follow my blog with Bloglovin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: