Vår hjärna sätter käppar i hjulet

Våra hjärnor är inte riktigt skapade för att må bra och vara lyckliga.  De är mer fokuserade på att vi ska överleva, vilket sätter lite käppar i hjulen för oss.

Amygdalan, som tyvärr lever kvar på savannen, stressar oss,  skapar oro och ångest som kan leda till nedstämdhet och depression. Den är utvecklad för att hålla vakt och upptäcka faror. Men idag har vi inte så mycket faror att oro oss för, som på savannen.

Hjärnan har dock försvarsmekanismer, tex hippocampus och frontalloben,  de bromsar överreaktioner och irrationellt agerande,  som kan komma från amygdalans reaktion.  Ibland är dock amygdalan starkare. Men det går dock att stärka våra försvarsmekanismer och långsamt ändra hjärnans panikreaktioner. För hjärnan är också föränderlig, genom hela livet.

Hur? Genom att promenera /motionera och då gärna i naturen.  I naturen,  till skillnad från staden, finns få saker som aktiverar amygdalan. Vi blir lugna,  harmoniska och får tid för reflektion.  När vi rör oss och ökar pulsen så aktiveras hippocampus och frontalloben växer. Vi bygger upp försvarsmekanismerna. Halterna av dopamin, serotonin och BDNF ökar när vi motionerar,  ämnen som antidepressiva mediciner jobbar för att öka. Fler nya hjärnceller skapas och vi får möjlighet att bygga nytt.  Dessutom får du bättre självkänsla,  kanske för att du klarar av att få dig själv att må bättre på egen hand. Och ämnena som ökar i kroppen gör att du blir mer nyfiken, vill upptäcka nya saker och blir villig att kompromissa.  Egenskaper som är viktiga i ett lyckligt liv. Så ut och motionera i naturen och läs gärna mer i Anders Hansens bok Hjärnstark.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: